Уводно предавање Сарач Срећко

У петак 30.10.2020. године у 14 часова одржано је уводно предавање у организацији Високе бродарске школе академских студија на којем је капетан са дугогодишњим искуством господин Сарач Срећко упознао студенте и све заинтересоване о критеријумима за издавање бродарских књижица за трговачку и речну морнарицу. Капетан је упознао присутне на који начин се стиже до капетана брода, које су одговорности и обавезе које прате капетана брода и колико је труда и залагања потребно да би се добила звања за трговачку и речну морнарицу. Капетан је упознао студенте са стањем на тржишту рада и о томе колико је тражен овај кадар који је преко потребан компанијама које се баве пловидбом.

У том смислу Висока Бродарска Школа је ту да помогне у образовању и развоју кадрова за пловидбу од почетних звања као што је морнар приправник, па преко крмара и даље ка стицању високорангираних позиција на трговачким речним бродовима, као што су први и други официри, капетани, а ту су наравно и приправници и заповедници машинског комплекса брода. Поделио је са нама и веома поучна искуства са пловидбе, описао нам је и неке ризичне ситуације у којима посада брода може да се нађе, како их избећи, на који начин треба приступити сваком проблему пред којим се посада нађе. То је један захтеван и веома узбудљив посао у којем учествују сви чланови посаде брода. Било је речи и о томе колико држава Србија покушава да помогне речној инфраструктури, од градње пристаништа преко набавке великих речних бродова који ће служити за превоз робе и путника. Река је веома непредвидива али веома исплатива за оне које траже нешто другачије и узбудљивије.

Капетан Сарач Срећко се посебно осврнуо на зараде које прате оваква занимања. Зараде су веома високе и знатно се разликују од осталих занимања, зараде прате стандарде чак и развијених западних земаља и веома су повољни услови за свакога ко се одлучи за овај позив. Коментари наших полазника су били веома позитивни, посебно када је капетан помињао и конкретне цифре. Услови које нуде компаније које се баве овим послом су више него примамљиви за све који желе да се укрцају на трговачке бродове и оне који желе да се остваре као капетани или заповедници машинског комплекса. Висока Бродарска Школа је ту да вам обезбеди зњање које је преко потребно како би стекли одређена звања на бродовима. Литература коју Школа користи је у сагласности са STCW (International Convention of Training, Certification and Watchkeepinng for Seafarers) конвенцијом и ту смо да помогнемо сваком студенту садашњем и будућим да упознају све процедуре и праксе које прате ово занимање.

Школа вам пружа огромну могућност да савладате како теоријска тако и практична знања и да помогне сваком заинтересованом који жели да упозна предности пловидбе и који жели да учествује у грађењу новог имиџа ове професије. Брод не познаје границе и не препознаје нације, питање је само да ли сте спремни за нове изазове.

У прилогу погледајте фотографије са предавања и неколико слика које је капетан поделио са нама. За све додатне информације се можете обратити путем маил адресе: office@vbs.edu.rs или путем телефона: +38160444-28-95.

facebook

Пратите нас на Фејсбуку.

instagram

Пратите нас на Инстаграму.